Science and Cooking Innovation Awards

· Science and Cooking Innovation Awards
Science and Cooking Innovation Awards2019-02-13T11:48:02+00:00

A final del segle XX, però sobretot al llarg d’aquest segle XXI, hi ha hagut una veritable innovació culinària basada en la ciència i la tecnologia. S’han modificat metodologies clàssiques mitjançant la introducció a la cuina d’aspectes més propis de laboratoris científics, com la precisió en la mesura de masses, volums, temperatures i temps o el control de paràmetres d’operació, s’han desenvolupat projectes de recerca específics i s’han difós i publicat els resultats d’aquests projectes.

El Science and Cooking World Congress Barcelona 2019 estableix uns premis anuals, els Sferic Awards, per valorar científicament una tècnica culinària que hagi contribuït o pugui contribuir a la innovació científica.

Els premis s’emmarquen en el desenvolupament del concepte Science and Cooking, que contempla tres aspectes independents però relacionats:

  • L’aplicació del coneixement científic a la pràctica culinària.
  • L’ús de la ciència com a mitjà d’innovació culinària.
  • L’ús de la pràctica culinària com a eina didàctica per explicar la ciència.

Bases

La Science & Cooking World Commission convoca els premis anuals Sferic Awards amb l’objectiu de guardonar creacions culinàries amb un component d’innovació científica en l’àmbit de la cuina i la pastisseria de restaurant del segle XXI. Opten als premis totes les creacions que compleixin les condicions següents:

1

La innovació concerneix l’ús d’una tècnica, utensili, aparell o producte que provoca un canvi físic i/o químic.

2

La innovació té un impacte internacional en l’àmbit de la cuina o la pastisseria de restaurant.

3

La innovació ha de ser una aplicació regular en el menú o la carta d’un restaurant obert al públic.

4

El mètode innovador s’aplica en components consumibles aïlladament o de manera substancial en el conjunt d’un plat.

5

La innovació és saludable, sostenible i èticament responsable.

Jurat

L’elecció de les innovacions guardonades correspondrà a un jurat científic format pels membres de la Science & Cooking World Commission, juntament amb assessors científics internacionals.

Si en el moment d’emetre el veredicte es produeix un empat en la votació, el president de la SCWC, en una segona votació, disposarà d’un vot de qualitat. Els premis s’atorgaran per majoria de vots, es podran atorgar premis ex aequo i els premis podran quedar deserts.

No es preveu la proposta formal de candidatures al premi per part de persones o organismes externs al jurat.

En la primera edició dels Sferic Awards es podran guardonar innovacions desenvolupades en qualsevol any del segle XXI.

Premi

Els premis es concediran a l’equip que ha fet possible la innovació.

Els guardonats rebran l’Sferic Award i un diploma amb el veredicte del jurat.

Proclamació i lliurament

La proclamació del premi tindrà lloc el 14 de març de cada any, en homenatge al discurs «The physicist in the kitchen», ofert en aquesta data de l’any 1969 pel físic Nicholas Kurti. El dia del lliurament dependrà dels actes previstos anualment.

Excepcionalment, el 2019 els premis es lliuraran el dimecres 6 de març del 2019, durant els actes de cloenda del Science and Cooking World Congress Barcelona 2019.

Membres de la Science & Cooking World Comission

Davide Cassi.

  • Físic, Universitat de Parma. Expert en ciència i gastronomia

Mariana Koppmann.

  • Gastronomia Molecular Argentina y Asesoramiento Higiénico

Claudi Mans.

  • Catedràtic Emèrit d’Enginyeria Química de la Universitat de Barcelona. Divulgador Ciència i Cuina

Pere Castells.

  • Director del Congrés Science & Cooking World Congress, que actuarà com a Presiden

Consultora: Luciana Bianchi.

Recolzament i patrocini

Premis

Premi 2002 a la innovació en l’aplicació de texturitzants, especialment la goma gellan, i en l’optimització de la tècnica d’aplicació del nitrogen líquid, desenvolupades al restaurant Fat Duck per l’equip liderat per Heston Blumenthal.

Premi 2003 a la innovació en l’aplicació de la gelificació controlada anomenada sferificació i en la introducció d’escumes especials anomenades aires, desenvolupades al restaurant El Bulli per l’equip liderat per Ferran Adrià.

Premi 2004 a la innovació en l’aplicació de la destil·lació i en l’evolució del concepte sous vide, desenvolupades al restaurant El Celler de Can Roca per l’equip liderat pels germans Roca

Premi 2005 a la innovació en l’aplicació de la gelificació controlada i extensible (Sferificació inversa) i en la introducció de la producció de liofilitzats en l’àmbit culinari, desenvolupades al restaurant El Bulli per l’equip liderat per Ferran Adrià.

Premi 2007 a la innovació en l’optimització de l’aplicació del paper comestible i en la gasificació de productes, desenvolupades al restaurant Moto per l’equip liderat per Homaro Cantu.