Joan Roca, Ferran Adrià i moltes més intervencions estel·lars al Science & Cooking World Congress

· · · Joan Roca, Ferran Adrià i moltes més intervencions estel·lars al Science & Cooking World Congress

La investigació culinària és imprescindible per seguir somiant” va declarar Joan Roca en

el Science & Cooking World Congress Barcelona 2019, que es va inaugurar el4 de març del 2019 a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona. Joan Roca, xef del Celler de Can Roca, va participar en la jornada inaugural amb una ponència on va explicar el paper que juga la ciència en la recerca culinària d’ell i els seus germans. En Joan Roca va explicar que al Celler han creat un espai per “dialogar amb la ciència i experimentar, un lloc on es pot pensar i sobretot escoltar”. Aquest espai, que van anomenar La Masiaés un recinte de coneixements, un lloc on es pot trencar límits i normes establertes de la cuina. Un lloc, en definitiva, on poder seguir innovant.” Segons el xef, “si no fóssim inconformistes, no podríem continuar innovant”.

 

No tan sols va participar en Joan Roca, sinó que el Science & Cooking World Congress va comptar amb altres xefs destacats per les seves innovacions culinàries com ara Ferran AdriàNandu JabanyCarles TejedorPaco Pérez o Enric Rovira. Segons Ferran Adrià “el Science & Cooking World Congress ha de ser el principi d’una data important per el diàleg permanent que existeix entre la cuina i la ciència”. A més, també va reivindicar que va ser en el 1994 quan es va iniciar un moviment català, amb ell al davant, on varen apropar la cuina a la ciència. Ell assegura que, la col·laboració amb els científics ha donat molt bons resultats en el transcurs dels anys “l’important, és que l’ofici del cuiner s’ha transforma en una professió basada en els coneixements”.

Entre els ponents que van participar en la primera jornada del congrés trobem a Dave Weitz, físic de la Universitat de Harvard, que treballa amb els cuiners més importants del món i que, des de 2010, organitza un curs en la universitat sobre cuina i ciència referent al món. També es va comptar amb la col·laboració de Harold McGee, autor del llibre “On food and Cooking”. Llibre que s’utilitza com a text docent a la Universitat de Harvard i que a més és referència  mundial.

Ángeles Chacón, consellera d’Universitats i Empresa; Joan Elias, rector de la Universitat de Barcelona; Pere Castells, president del comitè organitzador; Agustí Colom, regidor d’ocupació Empresa i Turisme de l’ajuntament de Barcelona, i el catedràtic Màrius Rubiralta, director del Tercer Congrés Català de Cuina des de 2018, van ser els encarregats de culminar una primera jornada reeixida en el Science & Cooking World Congress.

El dimarts es va emprar per parlar de la ciència i la cuina en els països americans i europeus. A més, el professor Davide Cassi, va acabar la jornada amb una ponència extraordinària titulada “The true story of molecular cuisine”.

 

Finalment, el tercer i últim dia, es van realitzar diverses taules rodones on es varen debatre diferents temes indicats per l’organització.

Per concloure, al congrés es va fer entrega dels Sferic Awards amb els que es vol valorar tècniques culinàries que hagin contribuït a la innovació científica, i on es van premiar a Heston Blumenthal, Ferran AdriàHomar Cantu i als germans Roca.

 

Article extret del Campus de l’Alimentació de Torribera

Llegir el Manifest del Congrés

2019-03-19T15:27:08+00:00