Cartes Institucionals

· Cartes Institucionals
Cartes Institucionals2019-02-18T08:42:40+00:00

Dr. Joan Elias (Rector Magnífic de la Universitat de Barcelona)

És per mi un gran privilegi, com a rector de la Universitat de Barcelona, donar-vos la benvinguda a la nostra històrica universitat catalana com a seu del “Science & Cooking World Congress Barcelona 2019”. Tenim l’honor d’allotjar a l’Edifici Històric de la UB, durant els dies 4-6 de març de 2019, un nombre molt representatiu i internacional de les persones i institucions que han format part, durant els darrers 50 anys, del que denominem la història moderna de la ciència culinària. Promotors d’innovació culinària de referència, divulgadors i formadors de la cultura culinària i gastronòmica consolidats, i científics de diversos països que han compartit l’evolució del coneixement i la tecnologia culinàries formen aquest grup interdisciplinari que avui definim amb el concepte “Ciència i Cuina”.

Tindrem també durant aquests dies unes dues-centes persones representant  la societat, l’empresa, l’educació i la recerca científica, que ens ajudaran en el repte de respondre algunes preguntes que avui Catalunya es fa a través de la iniciativa del Tercer Congrés Català de la Cuina 2018-2019  que, estructurat en diferents àmbits, s’allargarà durant uns setze mesos amb activitats organitzades des de diferents llocs del territori català, com la que avui presentem.

La Universitat de Barcelona sempre ha estat al costat del progrés del coneixement, la recerca i la innovació en el món de la cuina, des del nomenament de Ferran Adrià com a doctor honoris causa, per iniciativa de la Facultat de Química, el 17 de desembre de 2007 al Paranimf d’aquest mateix Edifici Històric, fins a la creació juntament amb la UPC, el CETT i Fundació Alícia del grau interuniversitari Ciències Culinàries i Gastronòmiques, iniciat el curs 2014-2015, passant pel suport al gran projecte de la Bullipedia de Ferran Adrià amb el suport acadèmic de la Unitat UB-Bullipedia (2012—2015).
Finalment desitjo que aquesta trobada sigui un punt de reflexió sobre la importància de la relació entre el món de la ciència i el de la cuina i de la projecció cap a un futur amb una millor formació i qualitat dels nostres professionals, formadors i investigadors, tot recordant les etapes claus d’aquest sector durant aquests darrers 50 anys, com el paper del físic Nicholas Kurti de  l’Oxford University el 14 de març de l’any 1969 amb la conferència “The Physicist in the Kitchen” al  Friday  Evening Discourse organitzat per The Royal Society que tindrem l’honor de celebrar en la primera jornada inaugural.
Que tingueu una bona estada a la Universitat de Barcelona i que qui vingui de més lluny gaudeixi d’uns dies acollidors a la nostra ciutat.

Dr. Joan Elias, Rector Magnífic de la Universitat de Barcelona

Hble. Sra. Maria Àngels Chacón (Consellera d’Empresa i Coneixement)

És un privilegi com a Consellera d’Empresa i Coneixement, responsable de dos dels eixos en els quals es basa el Science and Cooking World Congress Barcelona 2019, la ciència i el coneixement culinari per un costat i la cuina entesa com a activitat empresarial basada en la innovació i la qualitat, per l’altra, donar la benvinguda a l’excel·lent cartell internacional d’actors i experts que representen el que han sigut els darrers 50 anys en el progrés del coneixement i la innovació culinària a Europa i al món en general, així com a la societat civil i als professionals del sector, que podran participar en aquesta activitat congressual que es realitzarà a la històrica Universitat de Barcelona, en representació de la resta d’institucions universitàries del Sistema Universitari de Catalunya els dies 4-6 de març de 2019. Les aportacions del món acadèmic en la generació de nou coneixement i els resultats de la recerca i la tecnologia culinària han de donar resposta a les preguntes i els reptes que té avui la cuina de referència catalana i mundial, així com, donar tot el suport sectorial que des de fa temps s’ha reclamat per part de la professió. Els resultats d’aquests debats sobre ciència i cuina han de tenir una atenció especial en la formació superior professional i universitària de qualitat amb els principis de rigor científic i als elements de les competències creatives, innovadores i emprenedores.

Catalunya té avui una posició de referència en la cuina i la gastronomia gràcies a diversos cuiners i cuineres que han posicionat aquesta mirada innovadora a la resta del món. Uns professionals que han aplicat el model d’innovació oberta, que tan bons resultats ha donat en altres sectors com el de la biotecnologia, a la innovació culinària i al desenvolupament empresarial, fet que s’ha traslladat en un enfortiment dels clústers sectorials potenciats des d’aquest Departament. En aquest escenari, la complicitat del món universitari, de les escoles de formació superior professional i dels centres de recerca consolidats i d’excel·lència de Catalunya ha estat una peça necessària per a la sostenibilitat d’aquest lideratge. Avui amb el Science and Cooking World Congress Barcelona 2019 ambdós mons es troben per reflexionar sobre les raons dels èxits històrics i de les respostes als reptes de la societat en un horitzó Europa 2030.
Voldria amb les meves paraules desitjar-vos unes jornades intenses i productives amb un enfortiment dels vincles internacionals entre les institucions participants i els promotors catalans i les empreses.

Hble. Sra. Àngels Chacón i Feixas, Consellera d’Empresa i Coneixement. Generalitat de Catalunya.

Hble. Sra. Teresa Jordà (Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Generalitat de Catalunya)

Com a Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i presidenta del Consell català de la Innovació Agroalimentària de la Generalitat de Catalunya voldria donar-vos la més cordial benvinguda al conjunt d’experts, xefs i científics internacionals que amb la seva positiva resposta a la crida que es va fer des del III Congrés Català de la Cuina 2018-2019, que promocionem des del Departament que tinc l’honor d’encapçalar, es va poder configurar una de les activitats transversals que s’ha configurat com el SCIENCE & COOKING WORLD CONGRESS BARCELONA 2019.

Igualment em dirigeixo a la societat catalana, als actors del món agroalimentari, i al món del coneixement i la recerca que participin en les activitats organitzades durant els tres dies de congrés que es celebrarà a l’històric edifici de la Universitat de Barcelona i omplin la seva Aula Magna.

La complicitat entre la recerca i la innovació culinària, entre els científics i els xefs, entre aquests i els educadors, comunicadors i la indústria alimentària en general, és avui un dels reptes més importants per la consolidació de la cuina i la gastronomia com a realitat econòmica singular. Tot allò aconseguit en els darrers anys per una cuina de qualitat i de referència internacional es deu a un conjunt de factors que seran analitzats globalment en els debats del III Congrés Català de la Cuina i específicament en l’entorn “ciència i cuina” a partir del Science & Cooking World Congress Barcelona 2019.

Des del Departament que encapçalo s’ha donat cada cop més importància a aquest diàleg, col·laboració i complicitat entre ciència, cuina, i innovació. Actualment estem impulsant el Pla Estratègic de Recerca, Innovació i Transferència Agroalimentària de Catalunya per nou període 2021-2030 (PRITAC) i creiem que les conclusions i propostes que surtin d’aquest congrés de Ciència i Cuina seran de gran utilitat per configurar el document definitiu dels objectius del Pla.

Com a punt de trobada entre la recerca, la gastronomia, la innovació, el camp i la transformació alimentària estem impulsant el Consell Català de l’Alimentació.  Un instrument fonamental per a impulsar una nova política alimentària de país basada en la producció local d’aliments i en la gestió sostenible del medi, que contribueixi a la cohesió socioeconòmica del territori i a la sobirania alimentària de Catalunya. El Consell liderarà els debats amb els representants de l’administració i de la societat civil concernits amb l’alimentació per definir un Pacte Nacional per la Política Alimentària de Catalunya.

Que tingueu unes fructíferes jornades de treball i una bona estada a Catalunya als que venen de fora i que gaudeixin de la nostra excel·lent cuina amb productes locals de gran qualitat.

Hble. Sra. Teresa Jordà,  Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Generalitat de Catalunya.

Pere Castells, President del Comitè Organitzador Science and Cooking World Congress Barcelona 2019

Benvolguts amics i amigues,

En el segle XXI s’ha produït al món de la cuina un fenomen que ha barrejat recerca, innovació, imaginació, creativitat i també desenvolupament tecnològic. Tot un seguit d’actuacions conjuntes que han sigut portades a terme entre cuiners, tecnòlegs i científics de molts diferents àmbits de coneixement.  La cuina i la gastronomia han esdevingut opcions de negoci per aquelles empreses que han sabut aprofitar el gran moment gastronòmic que ha tingut Catalunya, en els últims  quinze anys per obrir nous mercats.  El que s’ha generat és incalculable ja que comporta retorns directes i indirectes.

És per tot això que, en el marc del III Congrés Català de la Cuina 2018-2019, s’ha organitzat el Science & Cooking World Congress Barcelona 2019 que pretén donar testimoni d’aquest fet i vol posar a Barcelona, com a capital catalana,  en el centre de la innovació i coneixement culinaris i gastronòmics,  i projectar aquest lideratge  cap el futur. Cal aprofitar l’oportunitat de concentrar, com a ponents en el congrés, una bona part dels actors principals internacionals en ciència i cuina, així com de tenir, per tres dies, la mirada internacionals especialitzada en aquest esdeveniment. Volem compartir amb vosaltres el projecte de fer de la marca Science and Cooking Barcelona una icona de Barcelona que ha de permetre en un futur seguir generant recerca i innovació i atreure talent.

No s’ha de pensar només en la cuina, la gastronomia i les indústries alimentàries per liderar nous projectes, sinó també en d’altres sectors que poden anar de la ma, com el turisme, la salut i el territori. La possibilitat de liderar Ciència i Cuina li dona al nostre país una gran oportunitat, i això en un món tan global no és gens fàcil.  Aprofitem doncs l’oportunitat històrica que tenim a les mans.

Barcelona, març de 2019

 Pere Castells, President del Comitè Organitzador Science and Cooking World Congress Barcelona 2019

Dr. Màrius Rubiralta (Director Executiu del III Congrés Català de la Cuina)

Com a director del III Congrés Català de la Cuina 2018-2019 és per mi un honor presentar el Science & Cooking Word Congress Barcelona 2019 que se celebrarà a l’Aula Magna de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona del 4 al 6 de març d’enguany com a una de les activitats transversals que hem organitzat dins de l’Eix 4 “El Coneixement Culinari a Catalunya”, sobre la formació, la recerca i la innovació culinàries.

El III Congrés Català de la Cuina és un procés de reflexió sobre el present i el futur de la cuina que es realitzarà a tot el territori català durant el llarg període que va des de maig de 2018  fins a finals de 2019. Es vol arribar al major nombre d’actors, directament implicats amb el fet culinari i gastronòmic, i promoure la màxima participació en la reflexió general sobre les causes que han permès convertir Catalunya en un ecosistema innovador culinari i gastronòmic de referència. Igualment es promouen diferents eixos de reflexió amb la mirada posada a un futur cohesionat i consolidat vint anys més tard de l’anterior procés de reflexió que va constituir el Segon Congrés Català de la Cuina (1994-1995) i que va es va inaugurar al mateix Edifici Històric de la UB el dia 6 de maig de 1994.

La importància de la ciència i la cuina en la darrera etapa moderna d’Europa ha anat de la mà del progrés de la cuina i del més alt nivell de coneixement de la societat. El diàleg entre els científics i els xefs, juntament amb altres experts i comunicadors especialitzats, ha tingut en els darrers 50 anys un seguit de fets que seran analitzats i valorar en les diferents ponències del Science & Cooking World Congress Barcelona 2019. Igualment el congrés vol fer més global aquesta nova mirada a partir de la participació internacional, principalment del continent americà .Una bona representació dels actors que durant aquest llarg període han creat el llegat de coneixement científic relacionat amb la cuina i la gastronomia seran durant aquests dies entre nosaltres. Serà una molt bona oportunitat per reflexionar, a partir de les experiències d’aquests darrers anys, sobre els passos que s’han de fer per consolidar una nova àrea científica homologada internacionalment, uns ensenyaments universitaris moderns que tinguin en compte la comprensió del fet culinari i de la innovació culinària a través de la ciència, una ciència cada cop més interdisciplinària, i finalment una formació professional més dual i basada en les evidències.

Hem volgut igualment aprofitar el Sciences & Looping Word Congress Barcelona 2019 per retre homenatge al professor Nicholas Kurti (Budapest 1908-Oxford1998), físic del Quaranta-un Laboratory de la Universitat d’Òxford, durant el període que va des de setembre de 1933 fins a la seva mort i que va tenir una decisiva intervenció en els seus darrers treta anys, en la que després seria l’evolució de la ciència i cuina a Europa en el període 1969-2019.Celebrarem els 50 anys de la intervenció que va fer davant dels membres de The Royal Society (Londres) en els mítics Friday evening discourses amb el títol “The Physicist in the Kitchen” i que es va reproduir més tard com “A transcript from the weekly Evening Meeting of The Royal Society of London, Friday, 14th March 1969” i publicat a Proceedings of The Royal Institution of Great Britain 42, 451-467 (1969).

Finalment, no voldria deixar de citar a la seva esposa Giana Kurti, amb la que va acomplir una nova fita: fer que científics d’àrees de coneixement molt diverses, molts d’ells membres de The Royal Society, escrivissin entre 1986 i 1987 sobre cuina des de la seva experiència científica. El resultat d’aquest primer compromís massiu entre ciència i cuina va publicar l’any 1988en el llibre “But The Crackling is Superb” editat pel matrimoni Kurti i prologat per Sir George Porter, president de The Royal Society. Cal recordar que no feia molt, a Catalunya l’any 1984, s’havia publicat el llibre d’actes del Primer Congrés Català de la Cuina.

En nom de les Comissions Territorials del III Congrés Català de la Cuina, així com del seu Consell Executiu, agraeixo a tots els ponents la seva participació i promoció del  Science & Cooking World Congress Barcelona 2019 i encoratjo a tots els actors, experts i professionals, així com a la societat en general, a participar en aquesta activitat, sigui a nivell presencial o a través d’altres instruments digitals.

Dr. Màrius Rubiralta, Director Executiu del III Congrés Català de la Cuina